In 2011 startten de bouwwerken van de nieuwe jongveestal op de Hooibeekhoeve, het praktijk- en voorlichtingscentrum voor duurzame melkveehouderij van de provincie Antwerpen.

De kalfjes staan intussen te popelen om hun intrek te nemen in hun nieuwe stal op vrijdag 10 februari.
 
In de nieuwe jongveestal is er plaats voor 145 stuks jongvee en 24 droogstaande koeien.
 
Innovaties en een nieuw stalconcept
De Hooibeekhoeve stelt in de nieuwe jongveestal enkele belangrijke innovaties en een nieuw stalconcept voor.
 
De jongste kalveren worden gehuisvest in eenlingboxen in een volledig afgesloten afdeling met een aparte mechanische ventilatie. Vervolgens schuiven ze verder door naar de strohokken in groep en dan naar de hokken met roostervloer en ligboxen. Er zijn ook een aantal strohokken voorzien voor zieke of pas afgekalfde koeien.
 
Ook de stalvloer is vernieuwend:voor het oudere jongvee en de droge koeien zijn er ligboxen in combinatie met een roostervloer waarvan ongeveer de helft bestaat uit ecoroosters. Deze vloer is ontwikkeld om de uitstoot van ammoniak vanuit rundveestallen te verminderen en bestaat uit een combinatie van beton en rubber wat ook de klauwgezondheid gunstig zou beïnvloeden.
 
Verder investeert de Hooibeekhoeve in een mestrobot en een kalverdrinkautomaat.
 
Bij de droge koeien wordt dan weer een rond ligboxenplein met flexibele boxafscheidingen aangelegd. In deze taartvorm hebben ze meer ruimte om vlot recht te staan uit de boxen en zouden er minder rangordeconflicten voorkomen omdat de koeien gemakkelijk rond kunnen gaan.
 
Peter Bellens, gedeputeerde voor Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen is opgetogen over de nieuwe jongveestal: “Dit stalconcept biedt uiteraard heel wat nieuwe mogelijkheden voor onderzoek op de Hooibeekhoeve. Op die manier kan de Hooibeekhoeve zich nog sterker op de kaart zetten als praktijkonderzoekscentrum voor duurzame melkveehouderij. Comfort en levenskwaliteit van de betrokken dieren worden steeds belangrijker.”
 
Internationaal project DAIRYMAN
Enkele van de innovaties test de Hooibeekhoeve uit in het kader van het Interreg-project DAIRYMAN. Dit internationale project loopt sinds 2009 in een aantal landen van Noordwest-Europa: Duitsland, België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Doel van het DAIRYMAN-project is zorgen voor een melkveesector die de concurrentie met andere gebieden beter aan kan, voor een sterkere regionale economie en een beter leefmilieu. De focus ligt vooral op een efficiëntere benutting van grondstoffen op een financieel aantrekkelijke manier.

Binnen het project is de Hooibeekhoeve een pilootbedrijf en een internationaal kennistransfercentrum voor melkveehouderij.
Meer info over het project DAIRYMAN vindt u op www.hooibeekhoeve.be > klik door naar onderzoeksprojecten melkvee > DAIRYMAN.  Op die pagina vindt u ook een link naar de eigen website van DAIRYMAN.